Lägerliv & sova ute



Här hittar du samtliga inlägg om att slå läger och att sova ute.

Idag vill jag dela med mig av hur du bygger en säker och spårlös eldstad. Det är samma metod som jag lär ut under Lägereld i Tiveden, men kunskapen är så viktig att jag vill dela den även här med er. Jag gillar den här typen av eldstad, den är säker och bränner inte marken.

- Betalt samarbete med Addnature - Att tälta på vintern bjuder oss både mysiga stunder och kalla utmaningar. Minusgraderna och vintervädret ställer högre krav på våra rutiner, vår förmåga att hantera kyla och på utrustningen. Samtidigt är den stora stillheten i naturen helt magisk och det är fint att få uppleva dygnets alla timmar utomhus även vintertid.

Jag fick önskemål om att dela min packlista för en helgtur, så här kommer en av dom! Även om det är soligt och fint på bilderna, så visste jag att jag packade för en härligt blöt septemberhelg i kanoten. Som ni märker så är jag ingen "gram-jägare", oftast för att kanoten bär grejerna åt mig. Men jag använder i princip allt det här även när jag vandrar.

Den här artikeln vänder sig i första hand till dig som aldrig sovit ute, eller som ännu inte har hittat en rutin som du trivs med. Den här gången rör vi det praktiska runt själva sovandet. 



Idag vill jag dela med mig av något som kallas "liggande huggteknik". Det innebär i korthet att du lägger vedträet mot kubben och driver yxan genom några centimeter ved. För att detta ska funka krävs lite handfasta tips.

För en del känns det helt lugnt. För andra kan det vara ett stort steg mentalt mellan sängen och sovsäcken i skogen. Den här gången vill jag dela med mig av att hantera det psykiska, samt lite annat på temat sova ute som inte fick plats i förra inlägget.


Hygien på färd är grundläggande, renlighet är lyx. I detta inlägg hittar du tips på vattenrening, om disk ute, hur en går tillväga med Nr 1&2, mens på färd, personlig hygien, tvätt av kläder och sophantering.