Tälta på vintern

07.01.2022

- Betalt samarbete med Addnature - Att tälta på vintern bjuder oss både mysiga stunder och kalla utmaningar. Minusgraderna och vintervädret ställer högre krav på våra rutiner, vår förmåga att hantera kyla och på utrustningen. Samtidigt är den stora stillheten i naturen helt magisk och det är fint att få uppleva dygnets alla timmar utomhus även vintertid. Allt från långa myskvällen, till tidiga och gnistrande morgnar med rimfrost och snö. Det här inlägget är för dig som är ny på att tälta ute på vintern, eller dig som tältat förut men behöver lite uppdateringar och pepp för att komma ut igen. Det handlar i första hand om att tälta i låglandet, att tälta på vinterfjället tar vi en annan gång.

Våga vintertälta!

Det är lätt att känna sig vilse i utrustningsdjungeln, stirra sig blind på komfort-temperaturer och r-värden. Nog för att bra utrustning gör skillnad och i många kalla lägen är den livsavgörande, men viktigast är ändå att vi tar oss ut, under rimliga förhållanden. Är det - 5° ute, men du inte har råd med en vintersovsäck i år? Låna en kompis sommarsäck och kör på dubbla sovsäckar. 

Är du rädd för att frysa eller sova själv? Ta det stegvis. Se det som träning - det är få som springer milen på första träningsrundan. Prova att sova en natt hemma i trädgården, på balkongen eller tälta i skogen alldeles nära bilen. Det är dessutom ett utmärkt sätt att hitta vilka rutiner som funkar för dig! Att slå upp tält med tumvantar är bökigare än vad du tror, så öva hemma i trädgården! Grannarna glor ändå mer på sina telefoner än ut genom fönstret. Genom att testa dig fram under dagsturer/två dagars turer och hålla ett öga på termometern lär du dig snart vad du behöver komplettera med i utrustningsväg eller ändra på i rutinen.

För många är kylan och mörkret en hög tröskel. Men det är också en fantastisk boost för självförtroendet när vi kliver över den. I början är det bra att sikta på att ha det bra ute, mysa till det, hantera kylan och se varje utflykt som ett lärtillfälle. Eventuella, framtida veckoturer och expeditioner kommer bygga på alla dessa utflykter och erfarenheter.

Jag har skrivit mer om de psykosociala faktorerna kring att sova ute i ett tidigare inlägg, det hittar du här.

Med de kortare dagarna såhär års, uppskattar jag att göra basläger-färd. Det innebär att en slår läger tidigt och gör därefter dagsturer med lätt packning medan det är ljust. När det sedan skymmer tar en sig tillbaka till lägret, lagar middag och myser.

Mysa

Något som jag älskar med att övernatta ute om vintern är de långa kvällarna. Att hänga med kompisarna runt lägerelden och laga god mat, eller chilla i sovsäcken med en bra bok. Jag och sambon sätter upp en liten led-ljusslinga i tältet som mysbelysning, inte bara för att det blir gulligt på bild, men också som ledljus så en slipper blända varandra med pannlamporna. Kom bara ihåg att ta ur batterierna innan du somnar och förvara dem i sovsäcken så håller de längre.

Högläsning är också en mysig kvällsaktivitet i tältet för både stora och små.

Ät och drick ordentligt

För att orka hålla värmen när det är kallt behöver vi rikligt med energi och vätska. Fett, protein och kolhydrater. Det är alltså helt legitimt att bre på lite extra smör på lunchmackan. Är du ute flera dagar i sträck i minusgrader? Lägg lunchsmörgåsarna i en innerficka på jackan medan du vandrar/skidar så håller de sig tinade.

Några tips på vintermat: Mustiga grytor eller pizza till långa lägereldskvällen i baslägret. Pannkakor till dagsturen - om du äter dem direkt istället för att vänta tills hela smeten är färdigstekt. Couscousgryta med kokosmjölk och random grönsaker i, går snabbt och lätt på stormköket. Tänk på att exempelvis pasta kräver massa vatten och tar mycket längre tid att koka upp när det är kallt. Feta nötter är bra till fikat - särskilt viktigt för dig som avstår animalier.

Ta för vana att dricka ordentligt med vatten innan du bryter läger samt lite då och då under vandringen/skidturen. Mina vinterluncher brukar bestå av pulversoppa och grovt bröd med pålägg. Snabbt, varmt, lagom mättande och vätska i ett. När det är kallt dröjer det innan en blir törstig och med för lite vätska i kroppen fryser vi mer. Sen är det ironiskt nog bra att kissa innan sänggåendet, så att kroppen slipper värma upp onödigt mycket vätska i njurarna.

Jag kan rekommendera att koka vatten för att rena det, oavsett om det är taget ur bäcken eller smält snö. Vattenfilter fryser lätt igen.

Tre stormköks-tips vintertid

  • I minusgrader är spritbränsle eller bensinkök att föredra framför gas.
  • Ta med en tunn skärbräda att ställa köket på när det är snö, det ökar syretillförseln underifrån och effektiviteten.
  • Om du smälter snö på stormkök och använder flytande bränsle - ta snön till vatten en bit bort från där du hålls med köket. Jag och en kamrat gjorde misstaget att i kvällsmörkret skopa upp snö som vi spillt T-röd i. Det smakade inte hallonsaft och vi fick ödsla tid morgonen därpå med att smälta ytterligare två grytor snö. En för att skölja ur termosen där vi förvarat T-sprits-vattnet, den andra för att ha vatten till den fortsatta färden.

Hygien

Mycket av dagliga hygienen går att sköta i sovsäcken med hjälp av våtservetter (ha dem i sovsäcken en stund innan dock så de inte är stelfrusna). Peta ner använda servetter i skräppåsen och ta med hem - de bryts inte ner i naturen. Ta för vana att använda handsprit efter toabesök, även om du använder handskar eller vantar större delen av turen.

Undvik att tvätta ansiktet på vinterfärd, hudens eget sebum skyddar. Använd inte heltäckande smink, det försvårar för dina kamrater att upptäcka köldskador i tid (tack @outdoor_wilda för den påminnelsen). Köldskador visar sig i form av vita fläckar på exponerad hud, ofta ansiktet. Det är också viktigt att stämma av med varandra om en fortfarande känner fingrar och tår när en rör på dem. Gnugga aldrig på köldskadad hud, lägg en hand eller en ljummen vattenflaska emot istället.

Om du vill smörja ansiktet så använd hudsalva utan vatten, kokosolja eller liknande. Jag tycker det är skönt att smörja kinderna och näsan innan jag kryper ner i sovsäcken för att kondensen i utandningsluften inte ska tränga ner i huden och kyla.

Blir du kissnödig under natten är det bara att bita ihop, krypa ur säck och göra något åt det. Det går inte över av sig självt och de flesta har väldigt svårt att somna om när de är kissnödiga. Det finns kisstrattar om en inte vill dra ner byxorna när det är riktigt kallt - öva hemma i duschen först. Min sambo använder en petflaska med bred mynning för att slippa gå ur tältet. En tjejkompis till mig har lärt sig att kissa i en yoghurthink sittande i sovsäcken. Så visst - allt går med träning, eller så får en helt enkelt kravla sig upp. Med lite tur så är det stjärnklart och fint ute.

Sova varmt

För att sova varmt behöver du dels vara varm själv när du kryper ner i sovsäcken. Skutta runt, gör squats eller liknande (utan att du blir svettig) innan du går in i tältet. Du kan också stoppa ner vattenflaskor av kraftig plast, fyllda med varmvatten, i dagens strumpor. Perfekt som värmeelement i sovsäcken, strumporna torkar och sen har du ljummet vatten när du vaknar. Försök att torka övriga, fuktiga klädespersedlar vid elden, särskilt om du vet med dig att du är frusen generellt. Det går att torka fuktiga småkläder i sovsäcken, men är det riktigt kallt ute så stjäl de mer kroppsvärme än vad det är värt.

Sovkläder

Jag sover i komplett ylle-outfit. Ullunderkläder, underställ, ullstrumpor, mössa och halsduk eller buff. Om du inte har ullunderkläder kan du sätta dina vanliga underkläder utanpå ull-understället. Även känt som superhjälte-looken. Har fått tips av de som fryser mycket om fötterna att använda duntofflor. En annan kompis som fryser runt höften har ett litet fårskinn som hon lägger i sovsäcken.


Är du också långhårig? En fläta eller två räddar dig från de värsta monstertovorna (graden  av tovighet varierar ofta beroende på hårtyp).

Tält

Själva tältet ska helst vara avsett för att användas vintertid - d.v.s. ytterduken går ända ner till marken, du har ingen helsida med mesh på innertältet som det kan blåsa in snö i om det blir oväder. Bågarna i tältet är också konstruerade för att hålla för tungt snöfall. Detta är särskilt viktigt till fjälls, när det är riktigt kallt, eller på längre turer. Om du bara vill ut en helg med stillsamt väder i skogen, så använd vanliga tresäsongs-tältet.

Bor du så att det är djupsnö? Då är det läge att använda snöankare för att kunna spänna upp tältet. (Länk till produkt hos Addnature) Såhär kan ett snöankare se ut. Du kan såklart snickra egna också, beroende på hur händig du känner dig. 

Är det snöfritt, men hårt i backen kan du hämta stenar att knyta runt för att spänna upp tältet och säkra stormlinorna i träd. Kom ihåg att lägga tillbaka stenarna efter dig.


Placering av tältet

Välj lägerplats med omsorg. Nog för att det är magiskt fint bland de krokiga gammeltallarna nere på myren, men all kyla kommer rulla ner i sänkorna och göra lägret kallare än om du valt att tälta en bit upp i skogen. Om det är djup snö kan du med fördel packa snön där tältet ska stå genom att trampa runt med skidorna/snöskorna. När du satt upp tältet, gräv ut absiderna - dels så blir det bekvämare att sitta i öppningen, dels så sjunker kalluften till botten på absiden istället för att stanna i jämnhöjd med tältgolvet.

Ventilera mera!

Kom ihåg att öppna all ventilation och gärna hålla innertältet öppet när du tältar i minusgrader. Det kan kännas kontraproduktivt, men genom att hålla öppet så får du ut kondensen som annars gärna sätter sig som rimfrost på innertältet och snöar ner på dig. I händelse av snöstorm är det självklart läge att stänga om sig.

Sovsäck

De flesta sovsäckar har två dragskor i vid öppningen som är bra att ha koll på. En för att reglera storleken på öppningen, samt en för att reglera värmekragen inuti sovsäcken. I vintersovsäckar bör det även finnas en stoppad list innanför dragkedjan. Kolla om det finns en liten ficka inuti sovsäcken. Där vill du peta ner telefon, kamerabatteri och pannlampa när det är kallt. Om fickan är för liten eller icke existerande kan du ha det du vill hålla varmt under natten i en påse i sovsäcken. Lånar eller hyr du en sovsäck och den är för lång, sådär så att du inte kan nå botten med fötterna och titta ut genom öppningen samtidigt, kan du knyta av nedre delen med ett band eller liknande. Men ta bort knuten när du inte sover i säcken, så den inte trycker ihop mer än nödvändigt.

Hur vet jag om sovsäcken är varm nog?

Inuti moderna sovsäckar brukar det finnas en tyglapp insydd med en liten tabell. Där står Extremtemperatur och komfort-temperatur.

Välj sovsäck baserat på dess komfort-temperatur. Extremtemperaturen talar bara om vid vilken temperatur du kan vara i säcken och överleva om du håller dig vaken. I regel har personer med livmoder svårare att hålla värmen, det har med hormoner att göra. Sovsäckar utformade för kvinnligt kodade personer brukar vara något rymligare vid höften, ha lite mer fluff vid fötterna och vara kortare.

För mer detaljer om sovsäckar så rekommenderar jag att du klickar dig in till Addnatures sovsäcksguide. 

Liggunderlag

Ett liggunderlag av cellplast är praktiskt som isolering och skydd under uppblåsbara liggunderlaget i tältet, men även att sitta på i lägret. Leta rätt på ett liggunderlag med slutna celler, det drar inte åt sig vatten.

Uppblåsbara liggunderlag finns i flera varianter. Från de som är ett par centimeter tjocka, till de som skulle kunna räknas som luftmadrasser som du får pumpa eller blåsa upp själv. Det finns dom som hävdar att en behöver 1 cm tjockt/decennium en har levt för att sova bekvämt.

Renskinn är fantastiskt varmt och vackert. Det är mycket trevligt att använda i hängmattan eller trädtältet, dock behöver de flesta en kompletterande bit liggunderlag för att inte de kroppsdelar som sticker ut utanför skinnet ska kylas underifrån. Kanske inget för veganen dock, samt att det är ganska skrymmande och det fäller en del.

Tips! Stoppa ner en dunjacka och andra kläder i sovsäcks-påsen så har du en kudde! Lite knöligare än en uppblåsbar kudde, men fullgod ändå och en pryl mindre att släpa på.


Är hunden med på vinteräventyret?

Om du inte har sällskap av en husky som satt vinterpäls för att klara polarnatten, se till att hunden har något att sova på. Det kan vara allt från en bit liggunderlag, ett fårskinn eller filt till en egen liten sovsäck - beroende på ras och hur frusen hunden är. När jag bodde i tipi året om med min hund, så satte han vinterpäls ordentligt och sov på en gammal utsliten sovsäck - om han kände för det. Nu när vi bor i hus får jag vara mer påpasslig och se till att han ligger varmt för att inte frysa. Sist vi tältade fick han vara i min sovsäck en stund på morgonen också. Super-gosigt. Precis som vi behöver hunden rikligt med energi för att hålla värmen, så öka fodergiven på vinterfärd.

Checklista när du kommer hem

  • Häng upp allt på tork, tält, sovsäck, kläder, renskinn, liggunderlag.
  • Rengör och smörj/vaxa vinterkängorna
  • Sota av grytor/stormkök - ättika är din bästa vän i kampen mot sotet. Häll på en skvätt, låt det dra, diska av.
  • Se över utrustningen, behöver något lagas innan nästa tur?

Var inlägget till hjälp?

Dela det gärna vidare till andra som kan behöva lite pepp att ta sig ut i vinterskogen! Vill du ha fler tips kring att sova ute generellt? Se mitt tidigare inlägg Sova ute när det är kallt.


Tälta i frid!

/Lovisa


Fotoassistent (de bilder där jag är med): Erik Stormark