— Helgäventyr i Tiveden —

– Kajak – Kanot – Vandra –


Är du nyfiken på Tiveden och vill uppleva en helg utöver det vanliga? Då vill vi bjuda in dig att följa med oss! Med Kajak i Norra Vätterns skärgård, träkanot på stilla skogsjö och vandring bortom stignätet, får du möta Tivedens natur så som få besökare sett den förut. Under tre dagar och två nätter upplever vi naturen och många spännande platser. Detta i sällskap med lokala erfarna guider som känner Tiveden, som kan friluftsliv och brinner för att dela med sig av sina kunskaper. Det här är äventyret för dig som gillar att röra på dig och vill upptäcka flera hållbara färdsätt i naturen tillsammans med andra. Vårt helgäventyr är för dig som gillar friluftsliv och vill lära dig nya saker och få en riktigt skön upplevelse i och av Tiveden tillsammans med oss.


Det här äventyret är ett samarbete mellan Traceless in Tiveden och Naturvägledare Norra Vättern


Program:

Fredag 26/7 - Kajak med Kersti i Sveriges hemligaste skärgård

Vi möts på eftermiddagen i Olshammars småbåtshamn. Kersti från Naturvägledare Norra Vättern bjuder på Klings glass från kiosken, vi lär känna varandra och Kersti ger oss en introduktion till kajakpaddling. När vi känner oss redo, packar vi kajakerna och ger oss ut på Vätterns kristallklara, blågröna vatten. Paddeltag för paddeltag närmar vi oss en unik sötvattensskärgård med slätslipade strandklippor och martallar som kroknat i sin uråldriga dans med vind och ljus. Det är en miljö som påminner om svenska kusten, men doppar du kåsan i vattnet kan du dricka rätt ur sjön. Med kajaken kommer vi nära, både nära vattnet och in genom de grunda passager där större farkoster går bet.

Vi slår läger på en av öarna och lagar middag tillsammans. Här finns gott om tid för ett ljummet kvällsdopp, samtal runt elden eller varför inte en liten skymningstur runt de närmsta öarna med kajaken? Precis så som en kväll i skärgården ska vara enligt oss, lugn och drömsk. Mätta och nöjda efter en härlig eftermiddag på sjön, kryper vi ner i sovsäckarna.

Lördag 27/7 - Härlig paddling med Lovisas träkanoter på skogssjön

Morgonen därpå serveras stadig frukost och mustigt kokkaffe. I vår egen takt gör vi oss i ordning, plockar ihop och paddlar tillbaka mot hamnen och nya äventyr med träkanot.

Vi rullar från Olshammar med bilarna till en mysig skogssjö. Där tar Lovisa från Traceless in Tiveden över rodret och inviger oss i träkanadensarens magiska värld. Vi packar kanoterna och beger oss direkt till lägerudden där vi slår läger och gör lunch. Efter lunchen får vi en mer genomgående introduktion till kanadensarpaddling. Vi slipar på tekniken och tar sedan en härlig upptäcksfärd runt sjön med alla dess vikar och vrår. Kanske vågar vi oss en bit uppför bäcken? Eller skymtar en örn i fjärran? Att paddla träkanot är en speciell upplevelse, kanoten svarar tydligt på det du gör med paddeln och den glider tyst och spårlöst över vattnet. Paddeltag för paddeltag lämnar vi omvärlden bakom oss, låter oss vaggas av skogens andning och droppet från paddlarna.

Vi fikar i kanoterna och paddlar så småningom tillbaka mot lägerudden. Lovisa lagar mat över elden. Du får möjlighet att ta det lugnt en stund, sträcka på benen och utforska lägerudden - eller kanske bada? Skymningen faller medan vi sitter vid lägerelden och du får tillfälle att lära dig tälja och göra eld med tändstål. Om orken och lusten finns tar vi en kvällstur med kanoterna.

Söndag 28/7 Vandring i den vackra urskogen med Lovisa

Vi tillåter oss en kortare sovmorgon, äter frukost och sedan packar ihop och paddlar i land. Dagen fortsätter med vandring tillsammans med Lovisa i Tivedens östra delar. Vi kommer vandra utanför stigarna i vild och obanad terräng. Här väntar tysta platser där vi kommer undan från Tivedens övriga välbesökta delar, vandrar djupare in i naturskogen där väsen och urkrafter bor.

Fokus kommer ligga på att njuta av att vara omgiven och omfamnad av naturen. Dagen kommer också att vara en utmaning då landskapet är väldigt kuperat och varierat. Ljusa bergstoppar med utsikt över skogen, sluttande dalar ner i mjuka sänkor med suckande granar och svarta skogssjöar likt skogens blanka ögon mot himlen. Vissa sträckor kommer vi att vandra i tystnad. Lovisa vägleder oss säkert och tryggt under dagen genom för honom välkända delar av den djupa Tivedsskogen. Under dagen kommer vi att fika vid ett par tillfällen och äta lunch längs med vägen.

Klockan 16 kommer vi att vara tillbaka vid bilarna för avslut, farväl och hemfärd.

Ange vid bokning:

Längd och ev specialkost, allergi.

Bokningsregler:

Du kan boka och avboka utan avgift fram till 13 julii 23.59. Därefter är anmälan och betalning bindande. Jag rekommenderar att du köper till en omboknings-garanti till aktiviteten, då får du en länk i boknings-bekräftelsen vilken du kan gå in fram till 48 h före turen och boka om.

Om det regnar eller blir dåligt väder?

Regnar det så sätter vi upp tarp vid elden och myser. Åska brukar gå över relativt fort, så den väntar vi ut. Hård vind går att parera genom att välja lugnare färdväg på vattnet.

Vad behöver jag ha med mig?

Vi står för i princip all utrustning, men vissa saker såsom lämpliga kläder och annat smått behöver du ha med. Vi skickar ut packlista i samband med bokning.

Om jag har fler frågor?

Kajak: @naturvagledare_norra_vattern, 070-6747 006, naturvagledarenorravattern@gmail.com

Kanot, vandring & allmänt: @tracelessintiveden, 073 - 0246 515, tracelessintiveden@gmail.com


Vi vet att du kommer att vara sugen på fler äventyr i Tiveden tillsammans med oss! Håll därför utkik efter våra kommande äventyr. Varmt välkommen till ditt helgäventyr i Tiveden!

Önskar

Lovisa, Traceless in Tiveden

Kersti, Naturvägledare Norra Vättern