Bygg din egen eldstad

18.12.2020

Hej!

Idag vill jag dela med mig av hur du bygger en säker och spårlös eldstad. Det är samma metod som jag lär ut under Lägereld i Tiveden, men kunskapen är så viktig att jag vill dela den även här med er. Jag gillar den här typen av eldstad, den är säker och bränner inte marken. Den har låga kanter så får du värme från sidan och kan torka kläder eller värma dig samtidigt som du lagar mat. Du väljer själv storleken och placeringen efter behov. Jag kan rekommendera att bygga den i närheten av vatten, såsom en sjö eller bäck. Har du byggt en sån här eldstad? Eller håller du dig till stormkök/kvistkök och fasta eldstäder? :)

Om jag är på en plats som jag vet att jag inte kommer att komma tillbaka till, eller om det är mycket folk i rörelse, river jag eldstaden när jag släckt. När den är borta syns bara lite sand och aska på marken. Jag hade en sån när jag bodde i tipi, den höll i åratal - men var skyddad från väder och vind, samt att jag eldade i den flera gånger dagligen (så den tätades med gammal aska). Under bar himmel, behöver eldstaden fixas lite med nästa gång, om du väljer att lämna den. Men jag rekommenderar verkligen att riva bort, inte bara för syns skull utan också för att se om det har ramlat ner glöd ändå som bränt sig ner i marken under. Om det ändå blivit en svartbränd fläck under eldstaden, gräv med djupt i fläcken med en pinne /planterings spade och dränk den. Häll på mycket mer vatten än vad du tror kommer behövas. Mer om markbränder i inlägget om skogsbrand framöver.


Kort om eldsäkerhet innan vi börjar:

  • Respektera eldningsförbud och undvik att elda om det är torrt och blåsigt ute. Eldningsförbud kan vara lokalt, så kolla på länsstyrelsens och kommunens hemsida. 
  • Likaså finns ofta specialregler i naturreservat och Nationalparker som du som besökare har ansvar att ha koll på, info hittar du enklast på länsstyrelsens eller Nationalparkens hemsida. 
  • Elda litet, det är sällan vi behöver en majbrasa för att koka pasta, börja litet och bygg på. Släck ordentligt, hinka på vatten. Men kissa inte på eldstaden! Det är bara respektlöst och äckligt. Eldstaden är sval nog att riva när du kan pussa på släckta kol och stenar. Du ser, kissa inte på eldstaden. ;) 

Utrustning:

  • något att bära sand och vatten i - hink, bärkasse i plast eller gryta
  • Ett par rejäla arbetshandskar i läder (går att hitta i bygghandeln)
  • Ev. en liten planteringsspade.

1.

Jag börjar med att bygga en ring med lite större stenar och försöker få dem att ligga så tätt som möjligt. OBS! Ta stenar som legat på land! Exempelvis i rotvältor eller sandbanker vid skogsvägen. Stenar som legat i vatten kan explodera när de värms upp. Inte som en bomb förstås, men det flyger flisor.

2.

Därefter fyller jag på med knytnävsstora stenar och pusslar så att de täcker så mycket av marken inne i ringen som det bara går. Samma här, ta stenar som legat på land.

3.

Fyll på med sand i alla springor och håligheter. Om du inte har en sandstrand i närheten, så leta rätt på en omkullblåst tall med rötterna i vädret (rotvälta), där hittar du ofta sandjord (sandgul, grå eller rödbrun som på bilden).

4.

Färdig att eldas i! Om jag har god tillgång på vatten hämtar jag det i hink/gryta eller bärkasse. Om jag eldar spontant och missat att få med mig dylikt, tar jag en liten kvast med fint, dött granris - doppar det i vatten och blöter glöden med riskvasten. Annars sprider jag ut glöden lite uppe på härden och väntar ut den en stund innan jag slår på det vatten jag har. Sen är det dags att dra på sig arbetshandskarna och riva. 


När eldade du senast? Dela gärna med dig på Instagram och tagga @tracelessintiveden så att vi får följa med dig ut!


Elda lugnt!

/Lovisa

Fotograf Bild 2-4: Erik Stormark