Tälj en slev

08.01.2021

Att tälja sina egna husgeråd är roligt. De blir personliga och det är väldigt meditativt att sitta och hantverka. I det här inlägget delar jag med mig hur jag gör när jag täljer en slev. När en täljer i färskt trä, som i detta inlägg, så kallas det färskslöjd. Fördelen med att färskslöjda är att det inte är lika hårt att karva i som torkat trä. En får dock ha lite tålamod med torkningen av det färdiga hantverket, torkar det för snabbt så spricker det.

Du behöver:

  • Yxa (skarp, se nedan)
  • Täljkniv/liten kniv 
  • Skedkniv
  • Blyertspenna
  • Huggkubbe
  • Fika
  • Ev. plåster, stripes är bra grejer.

1. Välj slöjdämne och ring markägaren. (Slöjdämne = träbiten du vill tälja av). Jag valde en bit ungbjörk som vi hade stående. Om jag velat göra en matsked hade jag letat efter en krokigare bit, för att få den där fina böjen. Men i en slev är det inte lika noga ( min högst subjektiva åsikt). Så den här är täljd ur ett rakt stycke. Jag valde björk för att det blir hållbart, hårt och fint när det torkar. När du hittat ditt stycke, ring markägaren och fråga om du får ta trädet/grenen. Gällande ungbjörkar brukar det sällan vara ett problem, men rätt ska va rätt! Tacka ordentligt.

2. Såga av biten du vill använda. Undvik att få kvistar i ämnet - i den mån det går.

3. Rita ett streck tvärs över ändträet genom kärnvirket ( den mörka punkten i mitten av veden), i båda ändar.

4. Plocka fram yxan. Se till att den är skarp! Om du kan tänka dig att klappa barn med yxan är det hög tid att slipa! Barka sen två remsor, mellan ändarna på strecken. Det hjälper dig när du ska klyva fram ämnet.

5. Sätt yxan i ena sträcket och banka på den med ett vedträ. Alternativt låt en kompis banka.

6. Plana till ämnet och hugg bort kärnveden. Om kärnveden är kvar är det större risk att det spricker sen. När jag jobbar med yxan håller jag nära yxhuvudet med arbetshanden och jobbar från mitten av vedträet och neråt. Sen vänder jag på det och jobbar från andra hållet. Övre handen knyter jag och stöder toppen av ämnet mellan knogarna och tummen. Så lite fingrar i vägen som möjligt helt enkelt. Svajpa i bildspelet ovan!

7. Rita upp formen på sleven och markera det som inte ska bli slev.

8. Jag brukar börja med att hugga fram skaftet.

9. Markera runt skopan och hugg bort det som inte är slev.

10. Markera mera. Observera att "nacken" på sleven är grovt tilltagen. Det är för att just den biten av sleven är den som kommer utsättas för mest belastning. Exempelvis när en brottas med deg eller mustiga grytor.

11. Fortsätt jobba med yxan så du kommer så nära den slutgiltiga formen som möjligt. Det är en fin balansgång mellan att gå bananer och ta bort för mycket eller ta för lite och få karva i evigheter med blåsor i händerna på köpet.

12. För mysfaktorns skull byter vi härmed plats från gårdsplanen till skogen.

13. Knivar. Nu är det dags att plocka fram täljkniv och skedkniv. Jag jobbar med tälj- och skedkniv både från Svante Djärv och Morakniv. Djärvs knivar är jättefina och jag älskar att jobba med dem. Moraknivarnas största fördel, i mitt tycke, är pris och snabbare leveranstid. Men det är bra knivar det också, lite klumpiga om en täljer smått bara.

14. Tälj i nedförsbacke. Du kommer få vrida och vända på ämnet, men det hör till. Själv är jag inte särskilt strukturerad i den här biten av processen. Jag tar bort lite här och var. Men jag brukar börja med att få till skopan, blir den bra så löser sig oftast resten. Skaftet tycker jag är lättare att fixa fint senare. Det du täljer bort är små kanter, eller facetter på ämnet.

15. Tälja ifrån sig. Jag tar stöd med tummen på knivryggen och pressar ifrån. Ju tvärare vinkel knivbladet har mot ämnet, desto djupare tar det och desto tyngre går det. Jag växlar nånstans mellan 45° - 10°.

16. Tälja emot sig. Lite suddig bild (skitsvårt att fota sig själv när en täljer), men ni fattar grejen. Jag jobbar med samma rörelse som när jag knyter näven. På så vis stoppar jag upp kniven innan den hamnar farligt nära något annat.

17. Tälja med skedkniv. Lite samma grej som tälja-mot-sig-greppet. Men av naturliga skäl en mer gröpande rörelse med handen. Det är en bra idé att tälja tvärs över fibrerna istället för längs med. Det senare tenderar att dra upp stora flisor.

18. Fika. Ha med något som höjer blodsockret och varm dryck om du sitter ute. Det är lätt att förlora tid och rum i hantverket, men när vi blir trötta och blodsockret sjunker är det lättare att vi gör oss illa. Så fika. Massor.

19. Nu är det bara att småputsa och forma i en timma eller två.

20. Torka. Jag lägger mina alster i ett dragigt fönster eller svalt utrymme inomhus på tork. Där får de vara i en vecka eller så. En del krånglar med plastpåsar med spån/papper/mossa som de byter och vänder ut och in på dagligen för att det inte ska mögla. Det beror på vad en gör. En slev torkar utmärkt i det där dragiga fönstret.

21. Sen då? Om du vill kan du putsa bort ännu fler facetter, dekorera sleven med karvsnitt, slipa med sandpapper eller måla. Kom ihåg att olja in den med vanlig matolja (IKEAs olja SKYDD funkar också fint). Handdiska dina husgeråd i trä och olja dem ofta, så kommer de åldras vackert och stå pall för många äventyr i vildmarken framöver.


Gillar du att tälja? Lägg upp i stories och tagga @tracelessintiveden så hjälps vi åt att sprida hantverks-peppen!


Karva lugnt!

/Lovisa


Vill du läsa mer om hantverk?