DIY: Vattentät packpåse

19.03.2021

Hej!

Vattentäta packpåsar (drybags) är praktiska i kanoten, såväl som i vandringsryggsäcken. Jag har gjort egna packpåsar av ett par avklippta jeans, linolja, en bit läderrem och karbinhakar. Det finns flera fördelar med dessa packpåsar, de innehåller varken gore-tex eller giftiga sprayer och nästan ingen plast (förutom nylontråden). Dessutom är de billigare. Enda nackdelen med linoljepåsarna är att de bör torkas med stor försiktighet. Linolja som oxiderar kan självantända, så häng påsen på tork utomhus med ett eldfast kärl under, typ avkapat oljefat, stor kruka eller liknande. Om du vet med dig att du vill ha flera påsar, så gör dem samtidigt ett steg i taget, personligen tycker jag det är lättare då att hålla ångan uppe och färdigställa dem.

1. Till att börja med så vill du använda ett så tättvävt tyg som möjligt. Du kan göra som jag och använda ett par avklippta jeansben, eller leta rätt på cambric, det är ett duntätt tyg (alltså sådant en syr kuddar och duntäcken utav). Om du håller tyget mot ljuset så ska det synas så lite hål som möjligt. Om du är noga med det estetiska så tänk på att ljusa tyger blir gulaktiga och mörka tyger blir - ännu mörkare, ibland nästan svarta när de oljas in.

2. Jag klippte av ca 5 cm utav ena jeansbenet så att jag fick en någorlunda rak kant. Biten som jag klippte bort spar jag till senare moment, se nedan. Om jag syr av "vanligt" tyg syr jag "röret" först med fällsöm, det innebär att jag har en sömsmån på ca 2,5 cm och när jag sytt första raksömmen klipper jag bort hälften av ena sömsmånen och viker ner den bredare, först kant i kant med raksömmen, därefter så den ligger platt mot tyget. Syr fast det hopvikta med raksöm, på det här viset sticker inga råa kanter ut, sömmen blir stadigare och en slipper zick-zacka.

3. Därefter letar jag rätt på något runt som passar i tuben utan att sträcka ut tyget för mycket. I detta fallet en skål. Det går att räkna ut också. Men orka när det finns skålar, grytlock etc.

4. Jag ställer skålen upp och ner på det andra jeansbenet och klipper ut en rundel, med ca 1,5 cm marginal runt skålen. Detta är min sömsmån sen.

5. Jag nålar fast rundeln så att sömsmånen sticker ut. Därefter syr jag fast den med raksöm. Sen plockar jag bort nålarna och viker ner öppningen.

6. Dags för ännu en fällsöm! Jag viker in sömsmånen så att den råa kanten ligger mot raksömmen och nålar fast. Jag satte först fyra nålar, vek in och satte fyra emellan dem och därefter pillade jag in kanten och nålade mellan dessa åtta nålar. 

7. När det är nålat och klart trär jag på påsen på symaskinen och syr med raksöm varvet runt. Det är lite knöligt när en syr runt, men värt det. Genom att sy fällsöm så håller det bättre och lättare att få vattentätt utan att behöva tejpa sömmen.

8. Nu plockar jag fram biten jag klippte bort förut. Klipper bort de tjocka sömmarna och gör bitarna någorlunda lika stora. Viker in kortsidorna och fäster med raksöm. Viker in ena långsidan, fäster med raksöm. Viker in andra långsidan och viker ihop biten på mitten, syr sen längs med kanten så at jag får en stadig bit utan fransiga kanter.

9. Därefter fäster jag de tjocka banden som öglor mitt emot varann vid mynningen på påsen. Det här kräver en riktig best till symaskin eller tålamodet att handsy. Jag gav upp efter tre brutna symaskinsnålar och handsydde resten. Jag passade även på att experimentera lite med olika stängningsanordningar. På påsen nedan har jag satt en 3 mm tjock läderrem som stängningsanordning. Kom ihåg att fästa ordentligt i ändarna av sömmen, de kommer utsättas för störst belastning. Hålen gjorde jag med håltång, det funkar såklart även att göra med hålpipor eller bara skära ut med vass kniv.

10. Tadaah! Nu har vi en funktionsduglig packpåse! Men den är inte vattentät riktigt än.

11. Plocka fram en stor rostfri bunke att hållas i. Det funkar med både kokt och rå linolja. Kokt torkar snabbare, medan rå går in mer i fibrerna - enligt proffsen på @askersundsfarghandel. Häll linolja i och på påsen i omgångar. Massera in oljan i tyget tills det är mättat med linolja. Var särskilt noggrann vid sömmarna. Du ska inte kunna krama linolja så det droppar ur påsen, men du ska inte heller se tygstrukturen.

12. Häng på tork ute, gärna med ett eldfast kärl under. OBS! Jätteviktigt! Elda upp hushållspapper du torkat linolja från händerna med. Det kan självantända och får inte ligga och drälla eller hamna i papperskorgen! Hur lång tid det tar för påsen att torka beror såklart på storlek och temperatur.

Jag är lite otålig av mig så när påsarna fått droppa av sig ute 2-3 dygn tog jag in dem, hängde dem över vedspisen, eldade i spisen och bosatte mig i köket  för att ha uppsikt över påsarna. Sen när jag ville göra något annat eller sova, hängde jag ut dem igen.


13. Nu till eldprovet! Eller vattenprovet rättare sagt. Fyll påsen med vatten. Läcker den? Isåfall - notera var den läckte, torka påsen och pensla lite extra linolja vid läckan. Mina påsar läckte vid sömmarna efter första torkning. Bara att pensla på lite mer olja och bättra på tålamodet.


Lycka till! Blev du peppad av det här inlägget? Dela gärna med nära och kära. Har du sytt packpåsar? Dela gärna i Stories och omnämn @tracelessintiveden så att vi får dela hantverkspeppen till fler!

Sy i frid!

/Lovisa


Vill du läsa mer om hantverk?