DIY: Länge leve understället!

12.02.2021

Därför ska du spara dina trasiga ull underställ! Merino underställets nya liv! Ge dina trasiga kläder lite kärlek! Jag hade massa roliga rubriker för det här inlägget. Men kort och gott handlar det här inlägget om upcycling.

Ull är underbart på många vis, det värmer även när det är fuktigt, tar inte åt sig lukt på samma vis som motsvarande plagg i syntet. Med mjuk och fin merinoull närmast kroppen håller en sig varm ute såväl som inne. Men. Det slits ju. Särskilt om en som jag lever 24-7 i merino 6 månader om året - minst. Jag lappar och lagar så gott det går, men till slut så går det inte längre. Men innan understället åker i soporna, får de en ny chans, ett tredje liv i form av nya klädesplagg. I detta inlägg berättar jag om hur jag gjort mina halv-vantar, hotpants och sport-bh. Allt är gjort av uttjänta långkalsonger.

Hotpants.

Vi börjar med det enklaste. Såvida grenen fortfarande är intakt på långkalsongerna, så klipp bara av dem i önskad längd och zickzacka kanterna. Färdigt! Om grenen är trasig kan du lappa den genom att klippa en tygbit från resten av långkalsongen, nåla fast den och sedan sy med zickzack-söm runt om och kors och tvärs över lappen.

Halvvantar 

Jag klippte av de sista 20 centimetrarna på ett par långkalsonger. Zickzackade kanten, vek in kanten en gång, nålade och sydde med raksöm. Därefter tog jag på mig en halvvante i taget med original-mudden först, nöp ihop tyget mellan tummen och resten av handen och satte två nålar där med ca 5 mm mellanrum. Sen tog av mig vanten och sydde raksöm fram och tillbaka de där 5 mm. Upprepade samma sak på andra halvvanten. Att göra "tumhål", gör att vanten hålls på plats lite bättre, den varken glider ner eller vrids om.

Sportbh 

Det här är en alldeles för lång process för att skrivas ut, särskilt utan bilder. Jag har gjort en höjdpunkt på Instagram utav dagens stories där jag berättar mer (på engelska) om hur jag går till väga när jag syr. Men mina bästa tips till dig som är sugen på att ta dig ann detta lyder:

  1. Rita av en bh du gillar. Känn efter längs sömmarna var de har satt resår eller inte.
  2. Rita upp sömsmån direkt på mönsterbitarna. Särskilt om du klipper ur gamla kläder. Tidigare projekt har jag kompromissat eller missat att klippa sömsmån och det är jättetråkigt när plaggen blir för små och obekväma.
  3. Kör bara kör! Det är inte så svårt bara en är metodisk och har lite tålamod.

Bonus:

Medan symaskinen ändå var framme passade jag på att sy om en sliten favorit-tröja till en fin kofta. 


Har du sytt om trasiga plagg till något nytt? Dela gärna i stories och tagga @tracelessintiveden så hjälps vi åt att inspirera andra!


Återbruka hej vilt!

/LovisaVill du läsa mer om hantverk?