Spåra vilda djur i snö

05.02.2021

Hej!

Nysnö är magiskt på flera vis. Jag är personligen svag för det där viskande ljudet av skidor i pudersnö. Men det är också väldigt spännande att ge sig ut, pulsande till fots, på snöskor eller skidor och leta djurspår. I snön ligger "Skogens Facebook" uppe inför den som är nyfiken, frågvis och noggrann. Jag är ingen expert på djurspår, men jag tycker det är väldigt spännande och roligt att få leka detektiv. I detta inlägg delar jag med mig av bilder på några vanliga och ett par mindre vanliga spår av vilt i Tiveden.

Lite kort om spår:

 Allt som rör sig lämnar spår, allt från fotavtryck, gnag, legor, spillning, ringar på vattnet etc. Det vi fokuserar på i detta inlägg är spår i snö och en hög med spillning - helt enkelt för det är vad jag hittat den här veckan. Att spåra är en konst. Det handlar inte bara om att säga vilket djur som passerat, det handlar om att lära känna viltet, förstå hur det rör sig, var det rör sig och varför.

Spårstämplarnas storlek varierar också, dels på djurets ålder, om det är bak eller framtass, snödjup, konsistensen på snön och hur gammalt själva spåret är. Ett spår som har töat ser mycket större ut än när det var färskt. Ofta vill vi tro att det vi ser är spår efter ett större djur än vad det egentligen är. Börja alltid med att överväga räv eller hund innan du låter hjärnan spekulera i om du har hittat vargspår. Om du väljer att följa en spårlöpa i nysnö, så bakåt-spåra alltid. Du kommer aldrig hinna ikapp ett vilt djur, du kommer på sin höjd stressa det i onödan. Det är minst lika spännande att se vad det varit med om innan era vägar korsades.

När du ber om hjälp av någon på internet att bedöma ett spår: 

Ta flera kort, på flera spårstämplar, gärna så en ser spårlöpan. En tumstock är den bästa referensen, dels för att bestämma storleken på spårstämpeln, men även steglängd är intressant. Annars får du ta vad du har till hands och ange hur stort föremålet är, tändsticksaskar är populära i sammanhanget alltså de små, inte stora hushållsvarianten. I mina bilder hittar du linslocket till kameran (77 mm), eller min hand vid spårstämpeln.

Du behöver:

  • Tumstock
  • Kamera
  • Ev. Spårbok eller detta blogginlägg
  • Fika, en behöver alltid fika.


Rådjur

Tycker deras spårstämplar ser ut som små hjärtan. Rådjuren släpar gärna fötterna efter sig när de inte har bråttom. På håll kan deras spårlöpa se ut lite som ett skidspår.

Räv

Snarlika hundspår. Här får en titta på löpan, alltså raden av spårstämplar. Räven håller gärna raka linjer, strandkanten eller går i vida bågar. Om den inte har bråttom sitter spåren parvis litet diagonalt om varandra med 30-40 cm mellan varje par. Som i de flesta hunddjurs spår går det att skönja ett X mellan tårna och trampdynan.

Skogsmus

Jag ser sällan själva spårstämplarna av möss. Däremot om det är små hål i snön med ett tunt streck i mitten, då är det en liten mus som har kilat över snön med svansen på släp.

Älg

Av förklarliga skäl - mycket större än rådjurspåren. Jag brukar tänka på formen av klöven som en stilistisk kaffeböna. Ibland ser en även små prickar bakom spretande klövmärken, det betyder att älgen skyndat sig därifrån.

Hare

Ser lite ut som ett Y. Två lite större avtryck brett isär och två lite mindre bakom. De främre avtrycken är baktassarna, haren galopperar genom landskapet.

Lodjur

Det första jag tittar efter i ett lodjursspår är tårnas placering, de sitter något asymmetriskt de 3 yttre på diagonalen och inre tån lite nedanför. Storleken på spårstämpeln ligger mellan 7-11 cm och det finns en båge mellan tår och trampdyna. I bilderna ovan ser du lodjursspår i tunn pudersnö på is och i några centimeter nysnö.

Varg

Det är mycket svårt att på egen hand särskilja ett vargspår från spåret av en stor hund. Särskilt från en enskild spårstämpel. Ett vargspår mäter ca 9-12 cm (på längden). En del pratar om vinklar på tår, synliga klor etc. Mina bästa tips är 1. Syns några människospår i närheten? Om ja, är spåren lika gamla? = hund. Nej = kanske varg. 2. Går spårlöpan rakt eller i snirklar? Hunden far gärna runt, fram och tillbaka för att nosa. En ostörd varg sparar däremot på energin och rör sig rakt längre sträckor. Jag har hittat några få spårstämplar att visa dig, dock har det blåst ner lite snö i dem. Jag löste spårgåtan genom att bakåt-spåra, se till omgivningarna och mäta. En varg tar steg på 130-200 cm (mätt från tån på vänster framtass --> hälen nästa gång vänster fram sätts i). Men även stora hundar kan komma upp i den steglängden, så ha koll på spårlöpan och omgivande spår. Jag och sambon har även hittat en jättestor hög med vargspillning. Det är synliga animalier i bajset, det som tinat lite i solen var svart och finkornigt. Dessutom hade länsstyrelsen fått in en annan observation på att den lokala vargfamiljen passerat nyligen där vi hittade spillningen.


Hund

Kanske inte så vild, men en förväxlingsart till både varg och räv. Jämför gärna med rävspåren ovan.

Skandobs

Har du träffat på spår av varg, lo, järv eller björn nyligen? Fota och rapportera gärna in till skandobs.se så hjälper du länssytrelsen/SNO att få information om rovdjuren. Det kan handla om att de vill se om det blivit en föryngring i ett område, hur rovdjuren rör sig och vilka som fortfarande lever. Om du hittar spillning kan du skicka in den så tar de DNA-prov på den. 


Lästips

Vill du läsa mer om spår? Då vill jag tipsa om följande två böcker. Dels "Spårboken" av Preben Bang och "Tom Brown's field guide to nature observation and tracking". Spårboken har tydliga, bra bilder. Tom Brown's field guide, tar ett helhetsgrepp om spårning som jag gillar. Sen får en kanske ta Brown's personliga anekdoterna med en nypa salt.


Har du hittat några spännande spår i snön? Dela gärna i stories och tagga @tracelessintiveden så kan vi kanske hjälpas åt att klura ut vad det är för djur som passerat och peppa fler att leta upp "skogens Facebook"!


Spåra lugnt!

/Lovisa