Packning för en dagstur i skogen

29.01.2021

Hej!

Vad ska en ha med sig på en dagstur i skogen? Vad får en absolut inte glömma hemma? Här får du kika ner i min ryggsäck, packad för enklast möjliga dagstur - en skogspromenad med fika. Jag älskar skogspromenader med fika. De är lätta att få till, kräver inte massa specialutrustning och en kan verkligen fokusera på att bara vara i naturen. Om det är något jag lärt mig det senaste halvåret så är det att uppskatta det enkla friluftslivet. Alla de där små turerna, de som faktiskt blir av. Efter år av utbildning med Färd (flerdagarsturer) på schemat, så upplevde jag under en period, att det bara var Färd som räknades som "riktigt friluftsliv". Och när sedan min ork eller tjocka kalender, satte stopp för att färdas, då blev det nästan inget friluftsliv alls utöver hundpromenaderna.

I och med arbetet som guide och med fotograferandet så har jag tänkt om. Visst är det makalöst härligt att vara på färd, att få vara ute länge och bara släppa allt annat. Jag älskar det. Men kärleken växer sig starkare även för de små äventyren. Paddla en dag med gäster på kanotleden. Knata ner, elda och göra frukost vid hemmasjön. Paddla till en holme och hänga där en eftermiddag. Inventera en skog, åka hem och torka kläder. Att försöka få till färdkänslan även i vardagsfriluftslivet är en fin utmaning, så god som någon.

Fotograf bild 1 & 2: Anna Lena Winnerstam

Innan vi dyker ner i packningen, vill jag tillägga att detta är inte facit. Någon annan vill kanske lägga till torra strumpor, varm tröja, läppsalva, solskydd etc. En får laborera lite, men här är min grund utrustning. Det mesta åker bara med i ryggsäcken utan att någonsin packas upp. Men den finns ändå med, i nödfall.

Det viktigaste av allt. Fikat! Vattenflaska/termos, kåsa, burk med tepåsar och nåt att äta, idag blev det ett äpple. (Kort promenad, annars hade jag gjort mackor också) Klart att en kan vara ute utan mat, men det är inte lika trevligt.


Förstahjälpen. En liten vattentät påse med det nödvändigaste. Plåster, kompress, skavsårstejp, värktabletter etc.

(Jag har med sutur-tejp för att jag täljer ute. Jag tycker det är väldigt praktiskt att ha med själv, istället för att åka till närmsta vårdcentral och betala 120 kr för att någon annan ska tejpa ihop såret med samma sorts tejp.)


Kniv och eldpåse. I eldpåsen har jag tände i form av: näver, enbark, fnöske och tampong. Samt eldstål, flinta och tändstål (ferro rod). Ett tag hade jag med mig tändstickor också, men med tiden har jag blivit så trygg med tändstålet att asken får stanna hemma.


Terrängkarta och kompass, särskilt viktiga om jag rör mig i ett nytt område. Längs en markerad led eller på i hemmaskogarna är det mest som förströelse eller för att kunna visa andra var vi är.


Nöden har ingen lag. Toapapper i vattentät påse (brödpåse), handsprit och pannlampa, ifall jag inte hinner hem innan det blir mörkt.


Sittunderlag och förströelser.

I detta fall blev det munspel och en lupp.


Vad brukar du packa med dig ut? Eller vad gjorde du när du var ute senast? Dela gärna i stories och tagga @tracelessintiveden så hjälps vi åt att sprida peppen!

Packa lugnt! 

/Lovisa


Vill du läsa mer om att packa för friluftsliv?