DIY: Keps för ljusa sommarnätter

25.06.2021

Midsommartid med blomster, mygg och så ljuset - det underbara ljuset! I norra delarna av landet har vi midnattssol, men även här längre söderut hinner solen knappt dyka ner bakom horisonten innan den är på väg upp igen. Nog för att det är härligt med de ljusa sommarnätterna, men i alla fall för egen del, så sover jag sämre utan någon form av mörkläggning för ögonen i tältet. Flygmask använder en del, andra drar ner mössan. Inför en kanotfärd i norra Finland sydde jag en keps med mjuk skärm utav ett avklippt stretch jeans-ben. Den är bekväm, halkar inte runt när jag vänder mig, skärmen viker sig och skapar ett litet mörkt rum men utan att trycka mot ansiktet. En trevlig lyxprodukt till sommar övernattningarna helt enkelt. Dagtid använder jag den under myggjackan för att nätet inte ska ligga mot ansiktet och som solskärm. Om den skymmer för mycket, viker jag bara upp halva skärmen. Snyggt? - Nja ... praktiskt? - Definitivt.

Du behöver:

 • Ett avklippt jeans ben, gärna stretchjeans
 • Nålar
 • Sax
 • Krita
 • Symaskin
 • Tråd
 • En 5 liters bunke

Gör så här:

 1. Dra på jeansbenet på huvudet från lår-ändan av röret, tills den smiter åt något om skallen. Markera ca 2 cm ovanför huvudet med krita.
 2. Ta av jeansbenet och klipp rakt av vid markeringen. Ansa hörnen så de rundas något.
 3. Vänd ut och in och sy med raksöm ca 1 cm från den avklippta kanten. Zick-zacka ihop kanterna utanför raksömmen på väg tillbaka så du får en jeans mössa. Om du inte ser något, så vik upp nederkanten så att mössan slutar halvvägs ner över ögonen, markera och klipp av. Vänta med att fålla mössan nertill till senare steg i processen.
 4. Nu till skärmen. Ta nedre delen av jeans-benet och vänd det ut och in. Ställ en stor bunke på det så att du kan rita ut en halvcirkel med bunken som referens.
 5. Nåla och sy med raksöm utmed markeringen. Klipp ut halvcirkeln med ca 1 cm marginal från sömmen. Klipp även små jack här och var i marginalen.
 6. Vänd halvcirkeln rätt så sömsmånen hamnar inuti. Platta till, gärna med strykjärn om du har, annars funkar det att bara dra lite med händerna.
 7. Nu syr du flera raksömmar i bågar, med ca 0,5 - 2 cm mellanrum beroende på hur styvt du vill ha skärmen.
 8. Därefter nålar du fast skärmen på rätsidan av jeansmössan så att skärmen pekar uppåt och syr fast med raksöm i en båge ca 5 cm som vidast - annars pekar skärmen bara rakt neråt.
 9. Till nederkanten på mössan gjorde jag en infällning. Det innebär att jag tar en remsa tyg, syr fast det räta mot räta och sedan viker in mot insidan på mössan, nålar fast det med alla kanter invikta och syr fast med raksöm.
 10. Sen sydde jag ett helt varv med raksöm runt nederkanten på mössan, även skärmen, dra lite i tyget så sömmen behåller elasticiteten. Ta det försiktigt vid kanterna av skärmen där det är tjockt med tyg, så du inte bryter av symaskinsnålen.
 11. Så där ja! Nu har du en mjuk keps redo för många långa nätter på sommaräventyr. :) Om du vill kan du addera en ögla i kepsen med ett band för att kunna hänga den i en karbinhake eller trä håret igenom för att få den att sitta kvar även när det blåser. Men annars är du good to go!

Var kepsen till hjälp? Dela gärna inlägget med vänner och bekanta!

Sy i frid/

Lovisa


Vill du läsa fler tips om hantverk?