Baka sesamkakor

02.04.2021

Glad påsk!

Påskhelgen är en festlig högtid, här i Sverige är det även långhelg och förhoppningsvis  gott om tid att vara ute i skog och mark. Varför inte festa till det med något sött och gott på färden eller dagsturen? Vår guide Lovisa har bakat sesamkakor och här nedan hittar du receptet! Enkelt, gott och kanske pyttelite nyttigt. Men framförallt gott. Och ännu godare i vårskogen.

Tid:  Ca en halvtimme, lite beroende på hur snabb en är på att skala dadlar. ;) 


Till ca 350 g färdig kaka behöver du:

 • 3 dl sesamfrön
 • 7 dadlar
 • 1 msk honung (alternativt sirap eller 2-3 dadlar)
 • 1 tsk salt


Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 175 ° C
 2. Mät upp sesamfröna i en liten bunke.
 3. Skala och kärna ur dadlarna, lite pilligt och kladdigt. Jag använde en liten kniv och skar runt, lite som när en delar en avakado. Därefter pillade jag bort skalet och tog ut kärnan. Jag testade även i omvänd ordning, men det blev mycket kladdigare.
 4. Pytsa i dadlar, honung/sirap och salt i bunken med sesamfröna. Rör sedan om tills alla frön blivit kladdiga och klumpat ihop sig till en smet.
 5. Lägg i en hög på en plåt med bakplåtspapper. Alternativt i en smord springform.
 6. Lägg ett annat bakplåtspapper ovanpå högen och kavla ut den till en platta. Om du gör kakan i springform kan du platta ut högen med baksidan av en fuktig sked (enligt internet).
 7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Håll lite koll på slutet så det inte bränns i kanterna. Kakan ska se lite gyllenbrun ut.
 8. Ta ut kakan och låt den sedan svalna en stund. Sen kan du skära den i bitar. Om en är för het på kakan så faller den bara i bitar.
 9. Förvara i valfri burk eller ät upp alla bitarna som de är.

Gillade du det här receptet? Baka och dela gärna med nära och kära! Vad brukar du ha med dig som snacks i naturen? Dela gärna i kommentarerna eller stories och omnämn @tracelessintiveden så att vi får ta del av dina godsaker!

Baka i frid!

/Lovisa


Vill du läsa fler recept på god mat ute?