Myggmedel

04.06.2021

Hej!

Här hittar du olika tips för att hantera sommarhalvårets små, påflugna beundrare. D.v.s. Mygg och svidknott (även kända som småsved). En del i bildtexterna nedan är applicerbart även för blimmingar och broms - såsom myggnät/jacka/hatt och beckolja. Vad använder du för myggmedel?

Till att börja med så är dessa små blodsugande varelser basföda för massa småfåglar. Hemma på gården far ladusvalorna i viga loopar på jakt efter de små och flugsnapparen voltar ovanför staketet för att få fatt på dem. Även fladdermöss sätter i sig en hel del mygg.

Att meditera över myggens roll i ekosystemet hjälper kanske föga när det kliar över hela kroppen, men jag tycker ändå det är värt att hålla i åtanke.

Bör även tilläggas att även om det som beskrivs nedan är "naturliga" myggmedel, så är en del av dem fortfarande giftiga. Alltså inget att bre på mackan. ;)

So long suckers!
So long suckers!

Jag har en myggjacka - lite synd att den är i plast, men jag bara älskar den! Det går att dra för ett nät för ansiktet också. Myggjacka hittar du på Biltema eller Granngården för ett par hundralappar. Jag använder den ute på färd, hemma på kvällspromenaden med hunden sommartid, när jag inventerar skog och andra sammanhang där jag inte vill behöva fokusera på att smälla insekter. Behöver dock använda keps under för att inte få nätet i ansiktet och smörja axlarna om de är bara under jackan.

Det finns också mygghattar - här har jag lånat ut min till lapphunden Peikko. Han gillar den när vi är still i lägret, men så fort vi ska gå nånstans så ska den av. Jag använder den huvudsakligen som påse när jag spontan-plockar matsvamp.

Fotograf: Alma Bågefalk

När en sover finns olika varianter - antingen finns det redan myggnät i tältet eller hängmattan. Eller så gör en som min kamrat Jonas, han sydde dit ett nät och dragkedja på sitt Bakertält (se bilden) inför vår kanotfärd i norra Finland. Det höll över förväntan, vi fick lappa det två gånger på 6 veckor.


Fotograf: Mattias Persson

Om du sover under tarp eller bar himmel kan du göra ett eget myggnät av en tunn gardin, sy bara en stor påse, tillräckligt vid så att du kan vända dig med sovsäck inuti. Knyt ett snöre i tyget ovanför ansiktet som du sen fäster i en lina eller gren ovanför dig. På bilden ovan ser du hur en av mina färdkamrater löste det. 

När det kommer till hemmagjorda myggmedel så föredrar jag beckolja eller ryssolja/salva med nävertjära. Beckolja är en restprodukt vid tjärtillverkning och brukar stå att finna i friluftsbutiker eller på nätet till hästar, om du inte bränner tjära själv. Om du är känslig i huden är det bra att spä beckoljan med rapsolja 1+4.

Ryssolja är den ljusa tunna vätskan som lägger sig ovanpå nävertjäran om du bränner egen. Den har sitt namn eftersom den förekommer i Sibirien. I dokumentären Happy People tillverkar de nävertjära, om du inte sett den - gör det! I ett annat inlägg kan jag skriva mer om själva tjärbränningen, det får inte riktigt plats här.

Det går att använda själva nävertjäran också, men jag spär den 1+5 med rapsolja och smälter samman med bivax till salva, brukar höfta lite och smälta i lite vax i taget till önskad konsistens. Fördelen med salvan är att den inte läcker ut i packningen.

Dessa medel luktar tjära/rökigt. Jag gillar det, men det är ju inte alla som uppskattar doften och kanske är den olämplig i mer urbana sammanhang som grannens grillparty etc. Gillar du tjärdoften?

Nödlösningar i skogen finns också - såsom skvattram eller pors. På bilden ser du skvattram, med sina karaktäristiska blanka, smala blad och vita blommor (även känd som getapors). Du hittar den i kanten på myrar och i närheten av vatten.

Jag repar en näve blad, krossar bladen i handen och gnider in. Det funkar sådär mot svidknotten tyvärr, de brukar hitta fläckarna du missat att gnida in. Men lukten är i alla fall fantastisk!

Viktigt att ha med i sammanhanget är att skvattram är giftigt - Lite skvattram på huden är ingen fara, men det är inget du ska stor-konsumera och särskilt inte invärtes. Det var ett himla liv för några år sen när Barfota-Ernst tryckte ner en kvast skvattram i brännvin och hävdade att det var pors ... För pors se sista bilden. 

Pors är en buske som växer alldeles i strandkanten. Den är kanske mest känd som brännvinskrydda, men fungerar också som myggmedel. Krossa bladen i handen och gnid in. Jag brukar hägna en kvast i tältet så håller sig småkrypen nån annanstans. Luktar gott gör den också!

Är du redan biten och det kliar finns det också läkdom. Xcylocain-salva från apoteket mildrar kliandet, likaså kådsalva, aloe-vera, mindfulness och mosad banan. Om du som jag blir väldigt svullen av knottbett kan det vara idé att ta clarityn, det är egentligen en allergimedicin, men för mig är det det enda som hjälper när ansiktet är svullet och sönderbitet.

Är du en sån som blir uppäten så fort du kliver utanför dörren? Eller klarar du dig? Har du något knep som jag missat? Dela gärna med dig i kommentarerna eller i stories och omnämn @tracelessintiveden så att vi får ta del av dina erfarenheter!


Surra lugnt!

/Lovisa


Våra guidade turer & kurser