I & ur kanoten - like a pro'

07.05.2021

Hej! 

Nu när det blir varmare ute hoppas jag att fler vill ut på vattnet och jag vill här dela med mig av ett kanotknep för i och ur-stigning. Just det här momentet är oftast det vingligaste och det är här som de flesta tar det där ofrivilliga doppet ...

Tekniken nedan går att använda sig av både på älvfärden i vildmarken och vid badbryggan hemma.

Om jag kliver i från en brygga som är högre än kanoten brukar jag sätta mig på bryggkanten för att slippa stå helt dubbelvikt. Om du och din kamrat ska paddla strömmande vatten, är det den som sitter längst nedströms som går i först, gör ni tvärtom tar strömmen tag i övre stäven och risken finns att kanoten gräver ner sig och fylls med vatten. Been there, done that ...

Sen är det inte alltid det går att kliva i och ur kanoten torrskodd. Därför är det bra att ha paddelskor som antingen får eller tål att bli blöta. Det kan vara ett par gamla gympadojor, tygskor, kängor med högt skaft eller gummistövlar. I regel är det lättare att torka ett par skor på färd, än att laga en kanot. Och även om det kan ta emot så är det ju bara vatten vi kliver i, inte salpetersyra.

En annan viktig detalj, innan vi hoppar i kanoten - är att kanoten ligger helt i vattnet. Det kan kännas tryggt att ha den lite på land eller på en sten när du kliver i - men det är en falsk trygghet. Det är snarare tvärtom - det blir vingligare. Dessutom sliter det onödigt på kanoten när du sen ska hasa bort från det du lagt den på.

Fotograf Bild 1-4: Erik Stormark

1.

När du kliver i lägger du paddeln tvärs över kanoten. Du håller bara i paddeln och lägger all vikt på densamma med raka armar.

2.

Sen sätter du ner en fot mitt framför där du ska sitta. Fortfarande med all vikt på paddeln. 

3.

Därefter sätter du andra foten jämsides den första.

4. 

Och sätt dig till rätta. Jag gillar att sitta med rumpan lutad mot sätet och knäna mot kanotbotten. På det här viset sitter jag stabilt och har god kontakt med skrovet utan att behöva sitta direkt på vristerna. Om du har ont i knäna kan en bit liggunderlag hjälpa. Eller så växlar du mellan korrekt sittställning och att sitta som på en stol. Det senare är dock mer instabilt och du får inte samma rörlighet i de bålmuskler som du vill jobba med för att paddla effektivt.

Men hur kommer jag ur? 

När du stiger ur gör du på samma vis. För bild - bläddra bara baklänges från bild 4-1. ;) Du lägger paddeln tvärs över relingen, håller i den och lägger all vikt på paddeln. Reser dig och lyfter ur en fot i taget, fortfarande med all vikt på paddeln. Det kan verka tjatigt, men det är viktigt. De flesta ofrivilliga bad sker vid i- eller urstigning och ofta för att paddlaren instinktivt huggit tag i relingen istället.

5.

Ibland är det svårt att komma intill så att ni båda kan gå i direkt där ni ska sitta. Då kan den som ska längst bort i kanoten klättra med stöd av paddeln tvärs över kanoten, såsom min sambo Erik snällt demonstrerar ovan. Hen skjuter bara paddeln framför sig och kliver i mitten av kanoten - så gott det går med packning och hund i. 


Hur brukar du ta dig i kanoten? Eller har du ett blött kanotminne som du vill dela med dig av? Dela gärna med dig på Instagram och tagga @tracelessintiveden så att vi får följa med dig i kanoten!


Paddla lugnt!

/Lovisa



Vill du lära dig mer om paddling, fast mer hands on? Spana in våra turer och kurser.